Tufft motstånd i fotbolls-VM

Sport över lag är någonting som ofta väcker ett stort engagemang hos många människor. Detta kan yttra sig på en mängd olika sätt och ett utav de vanligaste är att man följer stora händelser via direktsändningar från alla världens hörn. En sport där engagemanget är väldigt stort är fotbollen, som även ses som en utav världens största sporter. Varför den har fått en så stor popularitet är svårt att svara på, men det kan delvis ha och göra med att den kan spelas var du än befinner dig – bara du har med dig en boll.

Precis som i brottning och andra sporter finns det för fotboll ett officiellt världsmästerskap som i det här fallet går av stapeln var fjärde år. När fotbolls-VM spelas riktas allt fokus mot landet där det hela hålls och supportrar från alla världens hörn reser hit för att få vara med om den stora festen på plats. Att få tag på en biljett till matcherna är inte det enklaste, utan det hela sker genom en lottning hos FIFA. Även om man inte lyckas ta sig in på arenan är stämningen i spelstäderna mycket speciell under ett sådant mästerskap. Folk samlas på gatorna för att se matcher på stora bildskärmar och de deltagande länderna har speciella mötesplatser för sina supportrar där de kan fira framgångarna tillsammans.

Den långa vägen till VM
Till VM drömmer de flesta lag och spelare att få komma, men vägen dig kan vara väldigt lång och tuff. Till en början måste man ta sig igenom de kval som hålls på alla världens kontinenter, där de slutliga 32 deltagarna ska tas fram. I Europa är det ett 50-tal lag som gör upp om sammanlagt 13 platser, vilket sker via ett gruppspel där vinnarna får en VM-plats. När kval till fotbolls EM eller fotbolls VM spelas på hemmaplan sker detta på Friends Arena i Solna, som är det svenska herrlandslagets hemmaarena. Varje enskild poäng som man kan få med sig ur matcherna är otroligt viktig och likaså de målskillnader som kan vara mycket avgörande för vem som tar sig vidare och inte.