Amerikansk fotboll – rörigt eller finurligt?

Målsättning: vinna yards, ta sig till motståndarens mållinje och samla så många poäng som möjligt.

Tidsåtgång: 60 minuter fördelat på fyra quarters (kvartar).

Det är detta som sporten Amerikansk fotboll handlar om. Sporten har växt väldigt mycket runtom i världen under de senaste åren och är numera ett fenomen även utanför Amerikas gränser.

Lagen turas om att ha bollen och turas om att vara “Offense” respektive “Defence”, det vill säga det offensiva och det defensiva laget. Det offensiva laget har bollen och ska försöka att ta sig till motståndarens End Zone (mållinje). Defensiva laget ska därmed försvara sin End Zone genom att få det offensiva laget att tappa bollen. Därefter så byter man – både lagen får således spela offensiv och defensiv. Lagen får fyra “downs” var på sig att försöka att avancera.

En down börjar med att det offensiva laget bestämmer hur de ska spela och därefter positionerar sig enligt planen. Centerspelaren lyfter bollen från marken, passar till Quarter Backen och spelet är igång. Det defensiva laget ska förhindra att det offensiva laget tar sig närmare deras End Zone, det vill säga avancerar framåt. Offensiva laget ska då vinna mark och göra en Touch Down. Det offensiva laget får fortsätta som offensiv om det lyckas att vinna minst 10 yards inom sina fyra downs – om inte så byter lagen roll. Om de lyckas så får de ytterliga fyra downs på sig att göra en Touch Down. Lagen byter också roll om det offensiva laget lyckas att göra en Touch Down eller ett Field Goal.

På respektive kortsida finns såväl End Zone som ett Y-format mål. Det offensiva laget skall få bollen antingen över mållinjen (Touch Down) eller genom att sparka den genom målet (Field Goal).

Poäng erhålls vid Touch Down och Field Goal men också genom Safety, Two Point Conversation och One Point Conversation. Safety inkluderar olika poängvinnande drag, t.ex då det defensiva lagets spelare tacklar en offensiv spelare i det offensiva lagets End Zone. One Point Conversation betyder att det offensiva laget efter en Touch Down och från Two Yard Line kan prova att sparka bollen genom målstolparna. Two Point Conversation betyder att det offensiva laget, efter en Touch Down, kan försöka att göra ytterligare en Touch Down från Two Yard Line.